Giriş Üye Ol

2014 Smokin ve Damatlıklar

Bu sezon damatlar en az gelinler kadar iddialı!

2014 Smokin ve Damatlıklar

Kuşaktan kuşağa smokin ve frak kültürüne sahip çıkan aile; Kordonciyan !

1920 yıllarında ilgi gören smokin ve frak, Türkiye’de Cumhuriyetin ilanı ile yaygınlaşıyor. Levon Kordonciyan o yıllarda Atatürk tarafından Paris’e eğitime yollanan büyük dedesinin izinden gidiyor ve işini büyüterek artık Oscar törenlerinde ünlü aktörleri giydiren bir marka haline geliyor.

“Makasımın her sesi farklı bir şeyin kesimidir; gömlekte, pantolonda cekette farklı çıkar sesi…” diyor “Altın Makas” lakaplı Levon Kordonciyan! Kendisiyle Nişantaşı’da pek çok ünlü isme tasarımlar yaptığı atölyesinde buluştuk.

• Harika bir hikâyeniz var… Her zaman gurur duyacağınız, çocuktan toruna keyifle anlatılacak bir hikâye! Büyük dedeniz Levon Kordonciyan Atatürk’ün terzisi ve Atatürk’ün terzilik eğitimi almak üzere Fransa’ya yolladığı altı kişiden biri… Dile kolay yıl 1920ler! Vizyona bakın, ileri görüşlülüğe… Ne güzel anılar anlatılmıştır size! Nasıl bir giyim zevki varmış Ulu Önder’in, bizimle paylaşır mısınız? 
Atatürk’ün fotoğraflarına yansıyan giysilerinde gözlemlediğim özellik değil de özellikler hakkında konuşmak isterim. Atatürk’ün krallarla beraber çekilen resimlerde verdiği pozlarda kraldan daha “kral duruşu” beni çok etkilemiştir. O’nun giyinmiş olduğu, 80–90 sene önceki kıyafetlerin sanki birkaç sene önce dikilmiş kıyafetler gibi durması ilginçtir. 
Bu durum da bana şunu düşündürüyor; klasik seçilmiş her kıyafet hiçbir zaman demode olmuyor. 

Atatürk, hem resmi, hem abiye, hem de spor giysilerini kendi tasarımlarıyla hazırlatıyordu. 

Dedemiz Levon Kordonciyan’ın da içinde bulunduğu kıyafetlerinin danışman terzileri tarafından hazırlanan kıyafetler, günün konumu ve davet edilen mekâna göre seçiliyordu.
Atatürk, verdiği davetlerde sadece kendi kıyafetine değil, kendisiyle beraber davetlere iştirak eden insanların kıyafetlerine de önem veriyordu. Bu durum da kendisinin daha çok ön plana çıkmasını sağlıyordu. Bunu resimler de ispatlıyor.

Bugün artık Atatürk gibi giyinen, dünya üzerinde yerini koruyan, sadece kraliyet ailelerini görebiliyorum. Kordonciyan markası olarak bu kıyafet kültürünü daha iyi noktalara getirmek için mücadele ediyorum ve etmeye de devam edeceğim.

Beşinci kuşak olan kızımı da bu amaca hizmet vermesi için aynı yetiştireceğim.

• Dört kuşaktır bu işin içindesiniz ve büyük dedenizin mirasına sahip çıkıyorsunuz. İşinizi geliştirmek adına girişimleriniz var mı?
Dünya üzerinde formülü sadece bende olan, özel şampuanlarla altı ay havuzlarımızda bekletilen kumaşlarımız var. Smokin, redingot, bonjur, frak ve jaketataylarımızı giyen müşterilerimize büyük rahatlık sağlıyor. Bu özel kıyafetleri yalnızca iyi dikmek yeterli değildir, kumaşın kalitesi de en az dikim kadar önemlidir. Biz tasarımlarımızı bu formülümüzle hazırladığımız kumaşlarımızla dikiyoruz. Centilmen erkeklere büyük rahatlık sağlıyoruz.

Kapalı ortamlarda, sigara ve yağ kokusunu kumaşın içine çeken, dış ortamdaki havayla temas ettiği anda tüm kokuları dışa veren bir formül uyguluyoruz. 

Frak, bonjour, jaketatay ve smokinin tam tarifi nasıldır? Nerelerde nasıl giyilmelidir?

BONJOUR:
Sabah saat 8.30 ile 10.30 arası giyilen bir kıyafettir. Frakın kuyruksuz olanıdır. Bu saatler arası giyildiği zaman, pantolonu beyaz olmalıdır. Saat 11 ila 12 arası giyildiği zaman ise pantolon çizgili olmalıdır. Kişi, kural olarak bu saatlerde, bu şekil giymemişse davete kabul edilmez.

REDİNGOT:
Ceketi diz altı giydirilen, pantolonu siyah ve gümüş çizgili, ata yaka gömlek, siyah, krem, beyaz kravat bağlanan dış mekân kıyafetidir.

JAKETATAY:
Halka sesleniş esnasında sunumu yapan beyefendinin çizgili gümüş renkte pantolon, gümüş renk yelek ile fularla ve silindir şapka ile kullanılan bir kıyafettir. Dinleyici ise siyah pantolon, siyah yelek, siyah fular ile gelmesi gerekir.

FRAK:
Frak davette ev sahibinin veya sahiplerinin giydiği bir kıyafettir. Gelen davetliler önce smokinle geceye katılır, eğer bir vals gösterisi var ise smokinlerini değiştirerek fraklarını giyerler. Yeleği, papyonu, kuşağı ve eldiveni beyaz olması şarttır. Bir bayanı dansa kaldırırken eldiveni eline takılı olması gerekir ve dans sonunda bayanı elinden öperek eldiveni elinden çıkartır. 

• Frak ve smokin arasındaki fark nedir?
Ev sahibi frak, gelen davetli smokin giyer. Smokinin papyon ve kuşağı siyah olması gerekir.

• Damatlara smokin seçiminde nasıl yardımcı oluyorsunuz? Sıra dışı talepler geliyor mu?
Atölyeme ilk olarak gelen bir müşterimi, kendi istekleri doğrultusunda, rahat bırakarak kural dışı giydirip bu kıyafeti sevdiriyorum. Daha sonraki durumlarda, müşterim atölyeme geldiği zaman kendini bana teslim ediyor.

Örnekler vermem gerekirse;
Bir müşterime, kendisi istediği için, kolsuz jaketatay dikmiştim. Başka bir müşterime de redingotun altına kot pantolon tasarlamıştım.
Smokinini şortla ve sandaletlerle kullanan müşterilerim de var. Tamamen zevk ve tercih meselesi!

• Bu sene düğünlerde renk ve model konusunda damatları nasıl göreceğiz?
Smokin ve damatlık kıyafetler klasik siyah renkte olur. Yalnız, üç senedir kırık beyaz ceketler siyah pantolonla aranjman yapılmaya başlandı. Artık bu sezon kırmızı, lacivert, mor smokinler de moda oldu. Damatlıklar renklenecek diyebiliriz.

Smokin, yakası saten ve şal yakalı olması gerekir.

Artık smokin ceketi dışında, damatlar, frak, jaketatay, bonjur ve redingot-u da gelinin yanında giyip, pırıltı saçmaya başladılar.

Bu ceket çeşitleri saten, tafta, şantung, krep kumaşlarla dikilmeye ve modaya yeni bir tat getirmeye başladı. Ayrıca da bu ceketlerin saten işlenmiş yakalarına savaroski taşlar işlenerek süslendi.

Bu günün smokin yelekleri üç ve iki düğmeli olarak tasarlandı ve smokin ceketinin içinde gizlendi. Ancak smokin ceketinin düğmeleri açıldığı zaman yelek gözüküyor. Smokin yelekleri astarsız olarak tasarlandı.

Damatlar smokin giydikleri zaman aksesuar olarak papyon ve bellerine kuşak takmaları gerekmektedir ve bu bir kuraldır.

Uzun boylu damatlar, jaketatay ve frak modelini daha güzel taşırlar. Onlar, resim ve kamera çekimlerinde daha yakışıklı bir görüntüde kendilerini seyredebilirler.

Kısa boylu damatlar, tek düğmeli smokini, kısa boylu ve göbekli damatlar ise kruvaze smokin ceketini daha iyi taşırlar.

Smokin ceketleri şal yaka olmakla birlikte, sivri yaka ve mono yakadan da oluşur. Orijinal smokin ceketinin yakaları kesinlikle çıkartmalı olmamalıdır. Pantolonunun şeritli, plisiz ve düz paça olması gerekir.

Gömleğin ata yaka, milano yaka ve duble manşetli, gizli patlı olması gerekir.

Ayakkabılar sicim ipli ve rugan olmalı. Ayağa giyilen çorabın da pudralı ve ipek olması gerekir. 

• Damat size ne düğünden ne kadar süre önce başvurmalıdır? Süreç nasıl ilerler? Sonuçta hem özel dikim hem de hazırdan seçebilme şansları oluyor sanırım.
Atölyemize gelen ziyaretçilerimizin istekleri doğrultusunda smokinlerimizin işlemini hazırlıyoruz. Randevulu ve disiplinli bir çalışma uyguladığımız için de ziyaretçilerimiz kesinlikle mağdur kalmıyor.
Ziyaretçilerimizin bu kıyafetleri kullanacakları tarihlere göre regolamızı yapıyoruz. Hazır tasarımları tercih eden damat adayları içinde geniş bir koleksiyonumuz mevcut.

• Kiralama ve özel dikimde fiyat aralığı nasıldır?
İskender Smokin, Levon Kordonciyan markası olarak müşterilerimize hem kiralık, hem satılık hem de ısmarlama dikim olarak hizmet vermekteyiz.
Kiralık smokinlerimiz, 500 TL den 1000 TL ye kadar mevcuttur.
Satılık smokin ve fraklarımız, 2.500- 4.000 TL aralığındadır.
Ismarlama ve müşterilerimizin vücut yapılarına göre, özel tasarımlarımızla provalı dikilen frak ve smokinlerimiz de, 5.000 ila 8.000 TL aralığında değişmektedir.

• Özel üretiminiz olan mekanik kumaşı anlatın desem?
Mekanik kumaşın formülü dünyada sadece Kordonciyan’lara aittir. Kumaş 6 aylık bir işlem sürecinden geçer. Kesinlikle buruşmaz ve sıcak havalarda bile ter kokusu barındırmaz. Kapalı ortamlarda sigara ve yağ kokusunu içine hapseder, açık havada kokuyu dışarı atar. Kısaca özellikle yaz ayarlı için mucizevî bir kumaş diyebiliriz. 

• Cumhurbaşkanımızdan Obamaya, birçok ünlü Hollywood aktörlerine dikim yaptığınızı biliyorum. Oscar Töreni için her yıl Amerika’ya davet ediliyorsunuz. Kendilerine nasıl ulaşıyorsunuz ve hangi ünlülerle çalışıyorsunuz?
Yaptığımız işin bilincinde ve kendimizden emin çalıştığımız içindir ki, dünya bize ulaşabildi. 120 senelik bir marka olmamız ve kalitemizi de 120 yıl önceki gibi muhafaza etmemiz bize dünya kapılarını rahatlıkla açma imkânı sağlıyor. Çalıştığımız ünlüler arasında Abdullah Gül, Obama, Russell Crowe, Colin Firth, Arnold Swarzenegger, Daniel Craig, George Clooney, Hugh Jackman, Samuel L. Jackson, Johnny Depp’i sayabilirim.

• Oscar töreninde 2014 farklılıklarını nasıl değerlendirirsiniz?
Oscar töreni bayanları her sene olduğu gibi şıklık yarışındaydı. Fakat erkekleri de unutmamak gerekiyor. Bu sene mono yaka, sivri yaka, şal yaka smokinlerin harmanlandığı bir geceydi. Yine Milano yaka gömleğe bağlamalı papyonlar takıldı. Bir santimlik pantolon şeritleri, rugan ince misina bağcıklı ayakkabıları yansıttı. Erkekler bayanların yanında black taylarıyla şıklık yarışındaydılar. 

• Yeni koleksiyonunuzda siyah harici popüler renkler neler? 
Mor, kırmızı, lacivert, saks mavisi, grinin ve kırmızının tonları… Bu sezon damatlarda renklenecek diyebiliriz. 

• Smokin nasıl olmalıdır?
Smokin ve damatlık kıyafetler klasik siyah renkte olur. Yalnız, son üç yıldır kırık
beyaz ceketler siyah pantolonla aranjman yapılmaya başlandı; damatlar bu kombini zevkle kullanıyor. Ayrıca yeni sezonda kırmızı, lacivert, mor smokinler de moda oldu.

Smokin ve Damatlık modellerimizden örnekler

smokin-ve-damatlik-modellerimizden-ornekler
smokin-ve-damatlik-modellerimizden-ornekler
smokin-ve-damatlik-modellerimizden-ornekler
smokin-ve-damatlik-modellerimizden-ornekler
Modern Gelin TY Mimarlık Dekorasyon İnşaat ve Turizm San. Tic. Ltd. Şti.'nin bir kuruluşudur.